Resultaten

Kijk op Brabantdag

Terug

KIJK OP BRABANT DAG: VOORBIJ DE CIJFERS!

Donderdag 24 maart 2016

Benieuwd naar de toekomst van Brabant? Kom naar de Kijk op Brabantdag! Tijdens een inspirerend middagprogramma word je bijgepraat over de laatste trends en ontwikkelingen rondom belangrijke thema’s als maakindustrie, circulaire economie, arbeidsmarkt, geluk, wonen en innovatie.

Kom donderdag 24 maart naar het Klokgebouw in Eindhoven (Strijp-S) en laat je inspireren door bevlogen sprekers en discussieer mee over de opgaven van morgen en overmorgen!

Met de Kijk op Brabant 2015-2016 duikt BrabantKennis in de cijfers, maar vooral ook in de wereld daarachter. Over de thema’s die tijdens de Kijk op Brabantdag aan bod komen, verschijnen in de aanloop naar 24 maart eerst een aantal laagdrempelige longreads, overmaakindustriewonengeluk, circulaire economie en arbeidsmarkt.

PROGRAMMA

13.00 uur Inloop met lunch

13.30 uur
Opening door Joks Janssen (BrabantKennis) en Ruben Maes (dagvoorzitter)

13.45 uur
Inspirerende key note door Farid Tabarki (trendwatcher of the year 2012-2013) over ‘het einde van het midden’. Wat betekent een maatschappij van extremen voor mens, bedrijf en politiek?

14.30 – 16.30 uur
Verschillende deelsessies over de toekomst van Brabant, verdeeld over twee rondes*:

  • Thijs Geijer (ING) over de toekomst van de Brabantse maakindustrie

De Brabantse maakindustrie wordt geconfronteerd met nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals 3D printing, robotica, Big Data en Internet of Things. Als gevolg hiervan zal het hele industriële speelveld veranderen. Wat is de impact van deze grote doorbraaktechnologieën op onze industrie? Welke technologieën zijn echt belangrijk voor Brabant? In hoeverre weet de industrie in te spelen op de kansen die deze nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen? Thijs Geijer (ING Economisch bureau) praat u bij en samen discussiëren we over de vraag wat we moeten doen om voorop blijven te lopen in de nieuwe industriële revolutie.

  • Roderik Ponds (Atlas voor gemeenten) over de toekomst van wonen in Brabant

De Brabantse steden zijn al jaren in trek. Met name hoogopgeleide jongeren komen af op de aanwezigheid van universiteiten en hogescholen, interessante woonmilieus en een aantrekkelijk cultureel klimaat. Dat zorgt voor groei. Maar niet alle steden profiteren even hard mee. Sommige steden blijken aantrekkelijker dan andere. Waar ligt dat aan? En hoe kun je de aantrekkingskracht van je stad vergroten? Roderik Ponds (Atlas voor Gemeenten) spreekt over de aantrekkelijkheid van de Brabantse steden en gaat met u in gesprek over wat we kunnen doen om de attractiewaarde van onze steden te vergroten.

De financiële crisis heeft een discussie aangewakkerd over de eenzijdige focus op economische groei als maatstaf voor vooruitgang van een land of regio. Er gaan steeds meer stemmen op om naast groei ook het welzijn van mensen te benadrukken. Ook Brabanders vinden dat er meer oog mag zijn voor de kwaliteit van leven dan voor materieel succes. En steeds meer Brabantse ondernemers stellen het geluk van hun werknemers centraal. Dat roept de vraag op of we in Brabant op de goede weg zijn. Zijn wij eigenlijk wel gelukkig? En wat kunnen we doen om het bruto regionaal geluk te verhogen? Koen Vinckx (PON) presenteert de nieuwste cijfers over het geluksniveau van de Brabanders en bespreekt met u de kansen om het Bruto Regionaal Geluk van Brabant te vergroten.

  • Rob Vink (IVA Onderwijs) over arbeidsmarkt en brain drain

De arbeidsmarkt is en blijft de achilleshiel van de Brabantse economie. Hoewel de werkloosheid voor het eerst sinds de economische recessie daalt, blijft de vraag hoe we onze arbeidsmarkt op termijn aantrekkelijk en veerkrachtig houden. Hoe zorgen we dat we zowel kansrijke hoog opgeleiden aan ons binden als de onderkant van arbeidsbeperkten en werklozen in beweging brengen? En hoe voorkomen we polarisatie op de arbeidsmarkt, nu het middensegment door de komst van ICT onder druk staat? Rob Vink (IVA Onderwijs) praat u bij over de dynamiek op de arbeidsmarkt en gaat in gesprek over de rol van hoger opgeleiden in de stedelijke en regionale ontwikkeling.

  • Nicole van Buren (Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur) over circulaire economie

De Brabantse economie is sterk afhankelijk van de invoer van grondstoffen. Slimmer en zorgvuldiger omgaan met grondstoffen biedt daarom kansen. Steeds meer Brabantse bedrijven zoals Desso en Bavaria spelen daar op in. En ook bij burgers en de overheid is een omslag merkbaar. Hoe bouwen we voort op deze aanzetten voor groene groei? Wat is er nodig om in Brabant de omslag te maken van lineair naar circulair? Nicole van Buren (Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur) presenteert de bevindingen van een recente Rli studie naar circulaire economie en gaat met u in gesprek over regionale circulaire strategieën.

  • Otto Raspe (Planbureau voor de Leefomgeving) over innovatie

In Brabant weten we dat innovatie van cruciaal belang is voor economische groei. Op verschillende plekken in onze regio geven we actief vorm aan innovatie. Denk bijvoorbeeld aan de High Tech Campus in Eindhoven of het Pivot Park in Oss. Maar wat zijn eigenlijk de kernelementen van dergelijke succesvolle innovatiemilieus? Wat maakt dat een omgeving innovatie stimuleert? En hoe kan je daar als stad of regio aan werken? Otto Raspe (Planbureau voor de Leefomgeving) laat zien wat belangrijk is voor het goed functioneren van een gebied als innovatiemilieu en gaat met u na hoe we deze milieus kunnen laten groeien en bloeien.

16.30 uur Slotgesprek

17.00 uur Borrel

Foto uitnodiging Kijk op Brabant dag

Houd de komende tijd de website in de gaten voor het definitieve programma, de sprekers en de deelsessies.


AANMELDEN

Deelname is gratis, aanmelden verplicht! Je aanmelding is niet vrijblijvend, we rekenen immers op je komst. 

Aanmelden is mogelijk via het aanmeldformulier op deze pagina of via een e-mail aaninfo@brabantkennis.nl (o.v.v. je gegevens en je voorkeur voor twee deelsessies*).

Gerelateerde evenementen

Agenda